NAZWA:

Biała Małpa (White Monkey) Bai Hou (白猴)

Pełna nazwa chińska: Białowłosa Małpa, Małpa o białych włosach  Bai Mao Hou (白毛猴)


PARZENIE:

temperatura  70-80  °C,  czas: 1,5-2 min.


PRODUKCJA:

Zielona herbata uprawiana w dystrykcie Siedmiu Gór w prowincji Jiangxi rejon FuJian w ogrodzie Huling.  Produkowana bez żadnych dodatków. Herbata zbierana jest raz w roku w kwietniu. Cały proces produkcji jest ręczny. Do produkcji używane są tylko szczytowe młode pędy, najmłodsze części rośliny – pączki z dwoma przyległymi do nich listkami. Podczas suszenia są delikatnie przekładane aby zachować białe włoski na powierzchni młody liści. Dzięki nim suche liście mają srebrzysty (biały) połysk i puszystą fakturę. Liście są dość długie i zwijane w kształt małpiej ręki. Każdy listek jest zwijany ręcznie.

Coroczna produkcja jest limitowana.


NAPAR:

klarowny i charakteryzuje się kremowo-żółtą jasną barwą, liście rozwijają się zmieniając kolor na jasnozielony


SMAK:

charakterystyczny dla białych herbat, przyjemny, bardzo aromatyczny, delikatny z lekkim orzechowym posmakiem z lekką nutą miodu w tle.


LEGENDA:

Wysoko w górach pewna Chinka spotkała małpią parę: samica była biała a samiec czarny. Małpa była ciężarna i potrzebowała pomocy. Chinka pomogła małpom, które w dowód wdzięczności nazbierały z trudno dostępnych wysokich wzgórz młode liście herbaty. Tereny gdzie rosły te krzewy  były niedostępne dla ludzi, więc oswajano małpy i uczono ich zbierania herbaty bo tylko one mogły tam dotrzeć. Herbata była wyjątkowa i do dziś zbierana w tym rejonie jest nazywana Białą Małpą.