Rytuał parzenia herbaty zaczynamy od przygotowania naczyń:
• Dzbanek z wrzątkiem (najlepiej z regulacją i podtrzymywaniem temperatury)
• Czajniczka małego do zaparzania herbaty
• Dużego czajnika do herbaty
• Naczynia na zużytą wodę
• Pojemnik z herbatą
• Łopatka do nasypywania herbaty
• Sitko (filtr) do herbaty
• Ściereczka
• Stolik – taca do parzenia herbaty
• Komplety czarek (tacka, mała niska czarka i wyższa wąska czarka o podobnej pojemności)

Przygotowanym wrzątkiem wyparzamy mały czajniczek – nalewamy do niego trochę wrzątku, zamykamy i po chwili przelewamy do drugiego większego czajnika.

Do ciepłego małego czajnika wsypujemy porcję herbaty odpowiednią do wielkości naczynia i ilości osób.

Herbatę zalewamy małą ilością wody o odpowiedniej temperaturze. Czajniczek zakrywamy i czekamy kilka chwil.

Pierwsze zaparzenie herbaty na ogół zlewamy do dużego czajnika ze zużytą wodą.

Wodę z wyparzania czajnika i pierwszego zaparzania herbaty z większego czajnika przelewamy do naczyń z których będziemy pić herbatę: małej czarki i wyższego kubeczka.
Wodę nalewamy do małych czarek.

Zaparzamy po raz drugi herbatę w małym czajniczku.

Wodę z małych czarek przelewamy do wyższych kubeczków.

Zaparzoną herbatę przelewamy przez sitko do drugiego dzbanka (wcześniej używanego).

Wodę z wyższych kubeczków przelewamy do miski na zużytą wodę.

Przefiltrowaną herbatę nalewamy do wyższych kubeczków.

Gościom podajemy na małej tacce dwa naczynia wyższe z herbatą i małą czarkę.

Gość małą czarką przykrywa wyższy kubeczek z herbatą. Następnie odwraca naczynia tak aby herbata przelała się do czarki. Herbatę piję z małej czarki.

Herbatę w małym dzbaneczku zaparzać można kilkakrotnie. W zależności od rodzaju herbaty do siedmiu razy.

Herbatę pijemy trzymając czarki oburącz odpowiednio układając ręce. Czarkę trzymamy trzema pierwszymi palcami. Kobiety pijąc herbatę mogą delikatnie odchylić małe palce.  Pijemy w trzech łykach wąchają opary i głośno smakując (mlaskając).