Czerwona Herbata z Qi Men – 祁门红茶 [Qi Men Hong Cha]

Zwana też QiMen Red Tea czy też Hong Xiang Luo Keemun herbata oferuje harmonijne połączenie owocowego, kwiatowego i dymnego aromatu i smaku, co jest typowe dla czarnej herbaty Keemun, jednej z dziesięciu najbardziej znanych chińskich herbat. Napar w kolorze bursztynu zachowuje subtelność w stosunku do różnych ilości użytej herbaty, jednorodność liści herbaty oraz charakterystyczny, typowy smak świadczą o wysokiej jakości herbaty. Jest to zaskakujące zjawisko, że Keemun jest przeznaczony raczej na eksport i nie zyskał takiej popularności w samych Chinach. Przeciwnie, zdobył wiele nagród w różnych miejscach na całym świecie. Wytworna herbata, która oferuje prawdziwy smak najlepszych czarnych herbat.

POCHODZENIE:  prowincja Anhui.

Wyborna czerwona (czarna) herbata typu Mao Feng, produkowana z końcowych pędów herbacianych. Otrzymała tytuł herbaty roku 1999, w konkursie Towarzystwa Miłośników Herbaty. Liście regularne, poskręcane, cienkie czarne igiełki. Aromat kory i czekolady jeden z najlepszych wśród „czarnych” herbat.

 

Qimen Hong Cha