Niewielu z nas bowiem wie, że herbata poza niezwykłymi walorami smakowymi i aromatycznymi ma także właściwości lecznicze, z których najważniejsze to: pokonywanie zaparć, rozjaśnienie wzroku, oczyszczanie organizmu czy poprawianie zdolności pamięciowych.

Herbata pobudza dzięki teinie, która w przeciwieństwie do kofeiny nie ma negatywnego działania na serce i układ krążenia. W tej roślinie znajdują się także teofilina i teobromina, które pobudzają i działają moczopędnie oraz sole mineralne, zasady purynowe, witamina K i B2, garbniki i olejek eteryczny. Szczególne znaczenie mają flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, neutralizują wolne rodniki i mają działanie przeciwnowotworowe. Aby pojawiły się w filiżance, należy zaparzać herbatę przynajmniej 2 minuty. Parzenie jest bowiem niezwykle ważnym elementem picia herbaty i pozwala wykorzystać różne właściwości tego napoju. Jeśli zaparzamy herbatę krócej niż trzy minuty, wtedy będzie miała ona działanie pobudzające, jeśli natomiast dłużej niż pięć minut – przyniesie ukojenie. Herbata parzona kilkanaście minut może podrażnić żołądek, ale jednocześnie dobrze działa na błonę śluzową jelit podczas biegunki. Ogólne właściwości herbaty zostały wykorzystane także w produkcji kosmetyków, które mają działanie antyoksydacyjne, łagodzące, przeciwzapalne, chroniące też przed promieniami UV (dzięki temu spowalnia starzenie się skóry), wzmacniające, odchudzające i oczyszczające. Herbata znalazła też zastosowanie w preparatach do higieny intymnej, a to dzięki działaniu przeciwzapalnemu, antybakteryjnemu i neutralizacji zapachów.