Puchowy Szczyt Żółtej Góry – 黄山毛峰 [Huang Shan Mao Feng]

Jedna z najbardziej znanych herbat z Chin, uprawiana w Huang Shan (Żółta Góra) gdzie produkuje się wiele odmian herbat – pąki i jasnozielone liście pokryte są drobnym srebrnym pyłem, który nadaje gładkość każdemu łykowi. Herbata, czysta i półprzezroczysta, ma jasną zieloną barwę o lekkim miedzianym tonie i ma wyczuwalny delikatny smak prażonych kasztanów z kwiatowym lekko słodkawym posmakiem.

  • Poziom przeciwutleniaczy: wysoki
  • Zawartość kofeiny: niska

Najlepsze herbaty wybierane są na wczesną wiosnę około 2 tygodnie przed chińskim festiwalem Qingming.  Podczas zbierania herbaty wybiera się tylko nowe pączki herbaty i liść obok zarodka. Niektórzy lokalni plantatorzy herbaty twierdzą, że liście przypominają pąki orchidei.  

POCHODZENIE:  Region: Huang Shan,  Prowincja: Anhui

PARZENIE:   Herbata Huang Shan Mao Feng  może być parzona wodą o temperaturze nawet ponad 90° C. Efekt infuzji może być różny, od lekkiego i łatwy do pełnego, gęstego i niezapomnianego. Zaleca się  jednak niższą temperaturę około 85° C, lub nawet 80° C  i dłuższy czas parzenia. Oczywiście, że należy pamiętać o dokładnym przygotowaniu i ogrzaniu naczyń.

LEGENDA:  Na zboczu Żółtej Góry żyła piękna dziewczyna, która zakochała się w chłopcu z okolicy. Piękna dziewczyna zgodnie z wolą rodziców miała zostać żoną bogatego znajomego. W przeddzień planowanego ślubu dziewczyna uciekła z domu do kochanego młodzieńca. Znalazła jednak go martwego. Zabił go przyszły mąż dziewczyny, przeczuwając zdradę. Dziewczyna nad ciałem zaczęła tak płakać że stała się deszczem a jej łzy zmieniły ciało zamordowanego chłopca w krzew herbaty: Puchowy Szczyt Żółtej Góry – 黄山毛峰 [Huang Shan Mao Feng].