Skalna Herbata z Wuyi – 武夷岩茶 [Wuyi YanCha]

Jeden z rodzajów herbaty oolong. Nazwa pochodzi od klifu między górą Wu Yi na południu Chong’an, w prowincji Fujian. Drzewa herbaciane są rozproszone pomiędzy skalistymi dolinami. Wilgotność względna tego terenu jest duża, a żwirowa glina ze zwietrzałych skały, jest bogata w minerały. W unikalnym mikroklimacie tego terenu krzewy herbaty zachwycają kolorem i aromatem. Jest to herbata wyprodukowana na skale górskiej o  doskonałej jakości. Istnieje wiele rodzajów odmian skalnych, które nazywane są gatunkami skał lub gatunkami krzewów.

Kształt WuYi  YanCha jest gruby i mocny, kolor jest zielony i żółto-zielony.  Część liści przypomina żabę. Ma białą plamę, o świeżym połysku, zwaną kolorem skarbów. Ma urok życia, słodki, przejrzysty i pachnący, spód liścia jest jasnozielony i żółty, a krawędź liścia czerwona lub ma czerwone przebarwienia liści.

Najodpowiedniejsze są świeże liście z 3-4 liśćmi w środkowym pąkiem, młode pędy są nienaruszone i nie mogą mieć uszkodzeń mechanicznych. Tradycyjne ręcznie zbierane i suszone na słońcu następnie smażone po raz pierwszy, ponownie smażone, ponownie gotowane, parzone w wodzie, pieczone w ogniu i poddawane innym procesom.

 

POCHODZENIE:  Region:  Wuyi,  Prowincja: Fujian