Właściwości lecznicze posiada szczególnie czerwona herbata, która posiada wiele witamin i składników mineralnych. Chińska czerwona herbata ma „ziemisty” smak i zapach. Słodzenie tej herbaty neutralizuje większość jej walorów leczniczych, do których należą:

  • walka z nadwagą – czerwona herbata wspomaga metabolizm i ułatwia wypróżnianie;
  • wspomaganie pracy wątroby, dzięki czemu możliwe jest szybsze trawienie alkoholu;
  • działanie moczopędne – zaleca się ją osobom z problemami nerkowymi;
  • obniżanie poziomu cholesterolu;
  • zapobieganie zmianom miażdżycowym;
  • obniżanie ciśnienia;
  • poprawa krążenia obwodowego i mózgowego, dzięki czemu poprawia się jakość myślenia i ułatwiona jest koncentracja;
  • poprawa pamięci;
  • poprawa nastroju i zwalczanie lekkiej depresji;
  • ogólne wzmocnienie organizmu.

Aby wykorzystać wszystkie lecznicze właściwości herbaty, należy ją zaparzać i przechowywać w odpowiedni sposób, dbać o jakość wody, z której jest przyrządzana i podawać w odpowiednich naczyniach.