Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych rodzajów herbaty. Zaleca ją wielu lekarzy, dietetyków i kosmetologów. Jak przekazują źródła, zieloną herbatę wykorzystywano w Chinach już 4000 lat temu, a jako lekarstwo wykorzystywano ją także w Japonii, Indiach i Tajlandii. Istnieje kilkanaście rodzajów zielonej herbaty, a dwie podstawowe odmiany pochodzą z Chin i Japonii. Mniej popularne gatunki to odmiana cejlońska i Kahwa (pochodząca z Kaszmiru). Zielona herbata powinna być zaparzana w temperaturze od 80°C do 90°C. Optymalny czas zaparzania waha się od 2 do 3 min. Najniższa temperatura zaparzania nie powinna przekraczać 60°C, a najkrótszy czas parzenia nie powinien trwać mniej niż 30 sekund. Liście najlepszej jakości są o wiele wydajniejsze i można je zaparzać 2-3 krotnie. Niektórzy twierdzą także, że zielona herbata zaparzona pierwszy raz w temperaturze 90°C powinna być wylana, a pić powinno się dopiero drugi napar, bo jest on oczyszczony z toksyn i pozwala wydobyć wszystkie lecznicze właściwości herbaty, do których należą:

  • zapobieganie i hamowanie rozwoju wielu nowotworów;
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
  • obniżanie poziomu cholesterolu i zapobieganie zawałowi serca;
  • obniżanie ciśnienia tętniczego;
  • działanie antystresowe i przeciwwrzodowe;
  • zapobieganie nadkwaśności żołądka;
  • zapobieganie hamowanie rozwoju próchnicy;
  • działanie antyokscydacyjne;
  • łagodzenie zapalenia spojówek (poprzez nakładanie na oczy okładu z ostudzonej zielonej herbaty).