Zbiór herbaty.
Pierwszym etapem produkcji herbaty jest zbiór liści. Do herbat czerwonych typu Pu-erh zbiera się liście dojrzałe nawet z dolnych części krzewów. Herbaty zielone i żółte są wytwarzane ze szczytowych części rośliny a [...]
Słynne Herbaty Chin.
Słynne Herbaty Chin (中国名茶) znane też jako Wielkie Herbaty Chin to lista najważniejszych chińskich herbat. Wbrew powszechnym opiniom list ta nie jest stała, a pozycje mogą się różnić zależnie od źródła. Znaczenie ma również okres, [...]
Herbata chińska
Herbata najczęściej widziana na polach uprawnych to kilkuletnie rośliny o kształcie krzewów. W rzeczywistości to drzewa. Najstarsze mają po 1 700 lat i rosną do wysokości 32 m. Rosną na kwaśnej glebie w ciepłym, [...]
Etapy produkcji suszu herbaty.
1. Zbiór Produkcję naparu herbaty rozpoczyna się od zbiorów. Zbiór pączków, liści i młodych pędów robi się do dziś dla niektórych gatunków herbaty ręcznie, ale większość herbaty jest zbierana mechanicznie. Ręczy zbiór polega na [...]
Plantacje i uprawa
Plantacje herbaty zakładane są zwykle 1000 m n.p.m. w gorącym i wilgotnym klimacie. Zasadzone rośliny mogą plonować nawet 20 lat.