Zbiór herbaty.

2018/04/06|0 Comments

  Pierwszym etapem produkcji herbaty jest zbiór liści. Do herbat czerwonych typu Pu-erh zbiera się liście dojrzałe nawet z dolnych części krzewów. Herbaty zielone i żółte są wytwarzane ze szczytowych części rośliny a [...]

Słynne Herbaty Chin.

2018/03/24|0 Comments

Słynne Herbaty Chin (中国名茶) znane też jako Wielkie Herbaty Chin to lista najważniejszych chińskich herbat. Wbrew powszechnym opiniom list ta nie jest stała, a pozycje mogą się różnić zależnie od źródła. Znaczenie ma również okres, [...]

Herbata chińska

2018/03/22|0 Comments

Herbata najczęściej widziana na polach uprawnych to kilkuletnie rośliny o kształcie krzewów. W rzeczywistości to drzewa. Najstarsze mają po 1 700 lat i rosną do wysokości 32 m. Rosną na kwaśnej glebie w ciepłym, [...]

Etapy produkcji suszu herbaty.

2018/03/13|0 Comments

1. Zbiór Produkcję naparu herbaty rozpoczyna się od zbiorów. Zbiór pączków, liści i młodych pędów robi się do dziś dla niektórych gatunków herbaty ręcznie, ale większość herbaty jest zbierana mechanicznie. Ręczy zbiór polega na [...]

Plantacje i uprawa

2018/03/12|0 Comments

Plantacje herbaty zakładane są zwykle 1000 m n.p.m. w gorącym i wilgotnym klimacie. Zasadzone rośliny mogą plonować nawet 20 lat.