Herbata zawiera duże stężenie związków opóźniających procesy starzenia czyli flawonoidy (naturalne składniki dostarczane w pożywieniu, które wychwytują wolne rodniki tlenowe i neutralizują ich działanie). Rodniki powstają w organizmie człowieka jako produkt uboczny przemiany materii. To one odpowiadają za uszkodzenia komórek, przyczyniają się do rozwoju chorób i przyspieszają starzenie się organizmu. Występują one w winie, winogronach, jabłkach, ale w herbacie jest ich najwięcej. Codzienne cztery filiżanki herbaty zmniejsza o 70 % ryzyko zawału serca. 

Na 100 g (100 ml) herbaty (napoju):

  • KALORIE:  1,00 kcal
  • Białko 0.10 g
  • Przeciwutleniacze: katechiny
  • WĘGLOWODANY:  200 mg –  300 mg
  • WITAMINY (A, B1, B2, C, E, K):
    • Cholina: 0,4 mg
    • Ryboflawina: 0,014 mg
    • Kwas foliowy: 0,005 – 0,011 mg
    • Kwas pantotenowy: 0,011 mg
  • MINERAŁY:
    • Wapń: 0 – 3 mg
    • Żelazo: 0,020 mg
    • Magnez: 2 – 3 mg
    • Fosfor: 1 mg
    • Potas: 18 – 37 mg
    • Sód: 3 – 4 mg
    • Cynk: 0,020 mg
    • Miedź: 0,010 mg
    • Mangan: 0,219 mg
    • Fluor: 0,373 mg
  • Teina
  • Kofeina: 11 – 20 mg
  • Teobromina:  2 mg