Ta herbata Yunnan Pu-Erh  to czerwona herbata z południa chińskiej prowincji Yunnan, z regionu Yongde. To tzw. herbata postfermentowana lub dojrzewająca. Liście po fermentacji są ponownie nawilżone, w celu umożliwienia dalszej fermentacji. Istnieją różne sposoby, każdy jest wynikiem wielowiekowej tradycji. Po wyprodukowaniu, herbaty są przechowywane przez kilka lat w kamiennych grotach, chłodnych piwnicach lub wykopanych w ziemi dołach. Ta herbata jest najpopularniejszą i najlepiej sprzedawaną na całym świecie. Ciemne do jasnobrązowego koloru liście mają silny, ostry i dymno-ziemisty smak – w zależności od czasu ekstrakcji. Napar ma barwę ciemno-czerwoną.

Znana od dawna ze względu na swoje właściwości, dzięki którym doskonale wspomaga metabolizm organizmu zmniejszając ilość tłuszczu w tkance podskórnej – trzeba jednak pić ją regularnie w ilości 2-3 filiżanki herbaty Pu-Erh dziennie. Zawarty w niej fluor zapobiega próchnicy, a teina (kofeina) zapobiega chorobom przewodu pokarmowego. Polecana o każdej porze dnia. Naparu nie należy słodzić.

W Chinach herbata pu-erh klasyfikowana  jest jako czarna ponieważ Chińczycy przy określaniu rodzaju  sugerują się barwą naparu a nie jak to jest w Europie gdzie podział określa się na podstawie procesu produkcji.  Herbata pu-erh może mieć postać liściastą lub może być pasowana i występować w różnych kształtach np: mogą to być dyski, gniazdka.  Czasem pakuje się ją  w pomelo czy mandarynkę, wówczas oprócz kształtu owocu nabiera też jego posmaku.

Sposób parzenia:
1-5 minut 100 °C, 4-5 czubatych łyżeczek / 1 litr