Rytuał parzenia herbaty zaczynamy od przygotowania naczyń:
• Dzbanek z wrzątkiem (najlepiej z regulacją i podtrzymywaniem temperatury)
• Czajniczka małego do zaparzania herbaty
• Dużego czajnika do herbaty
• Naczynia na zużytą wodę
• Pojemnik z herbatą
• Łopatka do nasypywania herbaty
• Sitko (filtr) do herbaty
• Ściereczka
• Stolik – taca do parzenia herbaty
• Komplety czarek (tacka, mała niska czarka i wyższa wąska czarka o podobnej pojemności)
Przygotowanym wrzątkiem wyparzamy mały czajniczek – nalewamy do niego trochę wrzątku, zamykamy i po chwili przelewamy do drugiego większego czajnika.
Do ciepłego małego czajnika wsypujemy porcję herbaty odpowiednią do wielkości naczynia i ilości osób.
Herbatę zalewamy małą ilością wody o odpowiedniej temperaturze. Czajniczek zakrywamy i czekamy kilka chwil.
Pierwsze zaparzenie herbaty na ogół zlewamy do dużego czajnika ze zużytą wodą.
Wodę z wyparzania czajnika i pierwszego zaparzania herbaty z większego czajnika przelewamy do naczyń z których będziemy pić herbatę: małej czarki i wyższego kubeczka.
Wodę nalewamy do małych czarek.
Zaparzamy po raz drugi herbatę w małym czajniczku.
Wodę z małych czarek przelewamy do wyższych kubeczków.
Zaparzoną herbatę przelewamy przez sitko do drugiego dzbanka (wcześniej używanego).
Wodę z wyższych kubeczków przelewamy do miski na zużytą wodę.
Przefiltrowaną herbatę nalewamy do wyższych kubeczków.
Gościom podajemy na małej tacce dwa naczynia wyższe z herbatą i małą czarkę.
Gość małą czarką przykrywa wyższy kubeczek z herbatą. Następnie odwraca naczynia tak aby herbata przelała się do czarki. Herbatę piję z małej czarki.
Herbatę w małym dzbaneczku zaparzać można kilkakrotnie. W zależności od rodzaju herbaty do siedmiu razy.
Herbatę pijemy trzymając czarki oburącz odpowiednio układając ręce. Czarkę trzymamy trzema pierwszymi palcami. Kobiety pijąc herbatę mogą delikatnie odchylić małe palce. Pijemy w trzech łykach wąchają opary i głośno smakując (mlaskając).
Leave A Comment