Puchowy Szczyt Żółtej Góry – 黄山毛峰 [Huang Shan Mao Feng]
Jedna z najbardziej znanych herbat z Chin, uprawiana w Huang Shan (Żółta Góra) gdzie produkuje się wiele odmian herbat – pąki i jasnozielone liście pokryte są drobnym srebrnym pyłem, który nadaje gładkość każdemu łykowi. Herbata, czysta i półprzezroczysta, ma jasną zieloną barwę o lekkim miedzianym tonie i ma wyczuwalny delikatny smak prażonych kasztanów z kwiatowym lekko słodkawym posmakiem.
- Poziom przeciwutleniaczy: wysoki
- Zawartość kofeiny: niska
Najlepsze herbaty wybierane są na wczesną wiosnę około 2 tygodnie przed chińskim festiwalem Qingming. Podczas zbierania herbaty wybiera się tylko nowe pączki herbaty i liść obok zarodka. Niektórzy lokalni plantatorzy herbaty twierdzą, że liście przypominają pąki orchidei.
POCHODZENIE: Region: Huang Shan, Prowincja: Anhui
PARZENIE: Herbata Huang Shan Mao Feng może być parzona wodą o temperaturze nawet ponad 90° C. Efekt infuzji może być różny, od lekkiego i łatwy do pełnego, gęstego i niezapomnianego. Zaleca się jednak niższą temperaturę około 85° C, lub nawet 80° C i dłuższy czas parzenia. Oczywiście, że należy pamiętać o dokładnym przygotowaniu i ogrzaniu naczyń.
LEGENDA: Na zboczu Żółtej Góry żyła piękna dziewczyna, która zakochała się w chłopcu z okolicy. Piękna dziewczyna zgodnie z wolą rodziców miała zostać żoną bogatego znajomego. W przeddzień planowanego ślubu dziewczyna uciekła z domu do kochanego młodzieńca. Znalazła jednak go martwego. Zabił go przyszły mąż dziewczyny, przeczuwając zdradę. Dziewczyna nad ciałem zaczęła tak płakać że stała się deszczem a jej łzy zmieniły ciało zamordowanego chłopca w krzew herbaty: Puchowy Szczyt Żółtej Góry – 黄山毛峰 [Huang Shan Mao Feng].
Leave A Comment