Właściwości lecznicze posiada szczególnie czerwona herbata, która posiada wiele witamin i składników mineralnych. Chińska czerwona herbata ma „ziemisty” smak i zapach. Słodzenie tej herbaty neutralizuje większość jej walorów leczniczych, do których należą:
- walka z nadwagą – czerwona herbata wspomaga metabolizm i ułatwia wypróżnianie;
- wspomaganie pracy wątroby, dzięki czemu możliwe jest szybsze trawienie alkoholu;
- działanie moczopędne – zaleca się ją osobom z problemami nerkowymi;
- obniżanie poziomu cholesterolu;
- zapobieganie zmianom miażdżycowym;
- obniżanie ciśnienia;
- poprawa krążenia obwodowego i mózgowego, dzięki czemu poprawia się jakość myślenia i ułatwiona jest koncentracja;
- poprawa pamięci;
- poprawa nastroju i zwalczanie lekkiej depresji;
- ogólne wzmocnienie organizmu.
Aby wykorzystać wszystkie lecznicze właściwości herbaty, należy ją zaparzać i przechowywać w odpowiedni sposób, dbać o jakość wody, z której jest przyrządzana i podawać w odpowiednich naczyniach.
Leave A Comment