Zielona herbata z Chin – z rejonu Shan (歙县 – Shè Xiàn) w prowincji An Hui, w pobliżu góry Lao Zhuling ( 老 竹 岭 ; Lǎo Zhúlǐng ) i Fu Guanshan ( 福 全 山 ; Fú Quánshān ). Produkowana jest w bardzo małych ilościach o niezwykle świeżym, delikatnym aromacie. Liście zbierane są na wiosnę. Bardzo dobrze oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga pracę układu trawiennego. Herbata Ding Gu Da Fang ma bardzo mało teiny, działa uspokajająco i może być pita nawet wieczorem.

Herbata ta nazywana jest również „Herbatą cesarską“ ponieważ przez wiele lat zarezerwowana była wyłącznie dla cesarza i jego dworu. Ten rodzaj herbat produkowany jest tylko w Chinach, w bardzo małych ilościach, dlatego bywa obiektem poszukiwań koneserów z całego świata.

Ding Gu Da Fang jest produkowana w specyficzny sposób. Na początku traktują ja jak herbatę zieloną czyli bardzo szybko zatrzymują działanie enzymów poprzez pogrzanie to potem nie pozwalają jej doschnąć i kiszą tak jak Pu Erha, żeby nabrała ładnego żółtawego odcienia. Dopiero na koniec jest zgniatania i suszona. Taki sposób produkcji wymyślił mnich buddyjski Da Fang –  大方 (Duży Hojny) i stąd też nazwa herbaty. Mieszkał on w świątyni na szczycie góry Lao Feng Zhu w okresie późnej dynastii Song. Pierwszy człon Ding Gu  – 丁顾 (Szczyt doliny) pochodzi od miejsca w którym jest produkowana.

Liście można pomylić z herbatą Long Jing (Lung Ching) wyższej klasy. Charakteryzują się zielonym kolorem i delikatnymi żółtymi plamkami. Są dość długie i równe co świadczy o ich wysokiej jakości a do tego przyjemnie pachną. Po zaparzeniu zmieniają kolor na bardziej zielony.

WYGLĄD:

Liście herbaty są płaskie i wąskie (jakby prasowane). Jeden pączek z odmianą od 1 do 2 liści. Żółtawa zieleń. Jaśniejsze (żółte) plamki i ciemne przebarwienia. 

SMAK: 

Początkowo lekko goryczkowa, później łagodnieje, o słodyczy przypominającej aromat i smak pieczonego kasztana chińskiego.