Herbata zawiera duże stężenie związków opóźniających procesy starzenia czyli flawonoidy (naturalne składniki dostarczane w pożywieniu, które wychwytują wolne rodniki tlenowe i neutralizują ich działanie). Rodniki powstają w organizmie człowieka jako produkt uboczny przemiany materii. To one odpowiadają za uszkodzenia komórek, przyczyniają się do rozwoju chorób i przyspieszają starzenie się organizmu. Występują one w winie, winogronach, jabłkach, ale w herbacie jest ich najwięcej. Codzienne cztery filiżanki herbaty zmniejsza o 70 % ryzyko zawału serca.
Na 100 g (100 ml) herbaty (napoju):
- KALORIE: 1,00 kcal
- Białko 0.10 g
- Przeciwutleniacze: katechiny
- WĘGLOWODANY: 200 mg – 300 mg
- WITAMINY (A, B1, B2, C, E, K):
- Cholina: 0,4 mg
- Ryboflawina: 0,014 mg
- Kwas foliowy: 0,005 – 0,011 mg
- Kwas pantotenowy: 0,011 mg
- MINERAŁY:
- Wapń: 0 – 3 mg
- Żelazo: 0,020 mg
- Magnez: 2 – 3 mg
- Fosfor: 1 mg
- Potas: 18 – 37 mg
- Sód: 3 – 4 mg
- Cynk: 0,020 mg
- Miedź: 0,010 mg
- Mangan: 0,219 mg
- Fluor: 0,373 mg
- Teina
- Kofeina: 11 – 20 mg
- Teobromina: 2 mg
Leave A Comment