Wiosenny Zielony Ślimak z Dong Ting – 洞庭碧螺春 [Dong Ting Bi Luo Chun]

Nazywana także:  Szmaragdowa czy nefrytowa spirala wiosny.

Wyjątkowa, wyrazista herbata. W czasie produkcji herbata jest zwijana w spiralę. Dong Ting Bi Luo Chun zbiera się raz do roku – wczesną wiosną, na przełomie marca i kwietnia. Herbata ma charakterystyczny mocny, ostry, ale i owocowo-kwiatowy smak oraz aromat, który zawdzięcza drzewom owocowym rosnącym w pobliżu krzewów herbaty.

Herbata Dong Ting Bi Luo Chun znana na całym świecie wchodzi do składu dziesięciu wielkich herbat Chin. Znana już przed wieloma wiekami. Wcześniej pod nazwą: zielona herbata z góry Dong Ting albo też  „przerażająca do utraty przytomności”. Legenda mówi że jej krzewy wydzielają tak intensywny zapach podczas zbioru liści, że zbierające je dziewczyny traciły przytomność a nawet życie.

Wymaga specjalnego przygotowania zarówno w procesie produkcji jak i parzenia. Skręcanie liści wykonuje się podczas parzenia, czyli przerywania krótkiej fermentacji liści. Liście herbaty Dong Ting Bi Luo Chun parzymy krócej niż inne herbaty a napar jest wystarczająco intensywny.

Pochodzi z region: Suzhou w prowincja: Jiangsu.

Legenda:  Wiosenny Zielony Ślimak