Chińska kultura picia herbaty.
Niezwykłe właściwości herbaty doceniają wszyscy, ale Chińczycy są bardziej pragmatyczni i piją herbatę głównie z powodu jej zalet zdrowotnych, nie nadając piciu jej żadnego wymiaru duchowego (jak w Japonii czy Indiach). W kulturze japońskiej i [...]
Niezdrowa herbata?
Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) wykazała, że statystycznie jedna na cztery próbki herbacianego suszu zawiera pestycydy, które znacznie przekraczają dopuszczalne normy bezpieczeństwa. Niestety wiele wskazuje na to, że najpopularniejsze gatunki herbat, dostępne zwykle w [...]
Wartości odżywcze
Herbata zawiera duże stężenie związków opóźniających procesy starzenia czyli flawonoidy (naturalne składniki dostarczane w pożywieniu, które wychwytują wolne rodniki tlenowe i neutralizują ich działanie). Rodniki powstają w organizmie człowieka jako produkt uboczny przemiany materii. To one [...]
Szczególne właściwości czerwonej herbaty.
Właściwości lecznicze posiada szczególnie czerwona herbata, która posiada wiele witamin i składników mineralnych. Chińska czerwona herbata ma "ziemisty" smak i zapach. Słodzenie tej herbaty neutralizuje większość jej walorów leczniczych, do których należą: walka z [...]
Szczególne właściwości zielonej herbaty
Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych rodzajów herbaty. Zaleca ją wielu lekarzy, dietetyków i kosmetologów. Jak przekazują źródła, zieloną herbatę wykorzystywano w Chinach już 4000 lat temu, a jako lekarstwo wykorzystywano ją także w [...]
Na zdrowie!
Niewielu z nas bowiem wie, że herbata poza niezwykłymi walorami smakowymi i aromatycznymi ma także właściwości lecznicze, z których najważniejsze to: pokonywanie zaparć, rozjaśnienie wzroku, oczyszczanie organizmu czy poprawianie zdolności pamięciowych. Herbata pobudza dzięki [...]